Autobedrijf Nederland, waar u alle autobedrijven vindt

Superschone Audi A3 onderweg

Audi Nederland verwacht in het eerste kwartaal van 2010 een A3 in het programma op te nemen die een CO2-uitstoot heeft van slechts 99 g/km. Daarmee voegt de importeur een nieuw type aan het gamma toe dat valt binnen de 20%-bijtellingscategorie.

De A3 beschikt over een 1.6 TDI-dieselmotor met een vermogen van 105 pk en een koppel van 250 Nm. De vierpitter slurpt elke 100 kilometer 3,8 liter door de rubberen slangen, wat staat voor een CO2-uitstoot van minder dan 100 g/km. Volgens Audi haalt de hatchback in 11,4 tellen vanuit stilstand de 100 km/h en ligt de top op 190 km/h. Wie beide waarden wil controleren, haalt natuurlijk het lage verbruikscijfer niet. Audi koppelt aan het blok een handgeschakelde vijfversnellingsbak met langere eindoverbrenging.

Deels verantwoordelijk voor de lage dieselconsumptie is een Stop/start-systeem, dat de vierpitter automatisch uitschakelt wanneer de krachtbron stationair draait, bijvoorbeeld in de file of voor een verkeerslicht. Daarnaast beschikt het kleinste Audi-model over een regeneratiesysteem dat remenergie opslaat, een aangepaste carrosserie, 195/65R15-banden met lage rolweerstand, een kleinere bodemvrijheid en beschikt de chauffeur over een schakelindicator om brandstof te besparen. De fabrikant stelt dat de 'mens aan het stuur door zijn rijstijl 30% van het verbruikscijfer bepaalt'.

De op papier extra zuinige A3 verschijnt als drie- en vijfdeurs hatchback op de markt.