Autobedrijf Nederland, waar u alle autobedrijven vindt

General Motors verkoopt Opel niet

General Motors ziet af van de verkoop van Opel, zo heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Onderdelenconcern Magna ziet het merk daardoor aan zijn neus voorbij gaan.

Eerder sloot GM een voorlopig akkoord met een consortium van de Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische Sberbank over de verkoop van Opel. De partijen wisten echter niet tot overeenstemming te komen. Het bestuur van de Amerikaanse autofabrikant heeft nu besloten Opel toch binnen eigen gelederen te houden. Dit vanwege 'de verbeterende marktomstandigheden voor GM en het belang van Opel (en Vauxhall) voor de internationale strategie'.

Nadat er binnen de EU vragen rezen over de staatshulp die Duitsland heeft toegezegd om Opel overeind te houden, kwam de deal op losse schroeven te staan. Nu hebben de Amerikanen dus besloten definitief van verkoop af te zien. General Motors komt zo snel mogelijk met een reorganisatieplan om onder meer de Duitse overheid voor zich te winnen, zo liet ceo Fritz Henderson aan Reuters weten.
GM zegt dat het met 3 miljard euro Opel er weer bovenop kan krijgen. Dat kan het volgens de hoogste bazen, die gisteren bijeenkwamen in Detroit, op eigen houtje.

Stijgende verkopen in VS
De Amerikaanse verkopen van de GM-merken Chevrolet, Buick, GMC en Cadillac liggen in de maand oktober vier procent hoger dan in dezelfde maand in 2008, waarmee General Motors voor het eerst sinds januari 2008 weer een verkoopstijging kan noteren ten opzichte van een maand in het jaar daarvoor. Deze vier belangrijke merken zorgen voor 95 procent van GM’s omzet. Met 177.603 verkochte auto’s in VS steeg de verkoop in oktober 13 procent ten opzichte van september 2009.

Bron: Autoweek