Autobedrijf Nederland, waar u alle autobedrijven vindt

Fiat neemt Zastava-fabriek over

Fiat heeft vorige week de Zastava-fabriek in ServiŽ overgenomen. In 2011 moeten daar twee nieuwe modellen worden geproduceerd.

Fiat heeft 100 miljoen euro overgemaakt voor de overname van de Zastava-fabriek in het Servische Kragujevac. Daarmee heeft het 67 procent van het bedrijf in handen. De Servische overheid heeft de overige 33 procent in handen maar dat verandert als er nog eens 100 miljoen euro wordt overgemaakt in het nieuwe jaar.

De deal had al veel eerder gesloten moeten zijn maar door de economische crisis is overname vertraagd. In 2011 wil Fiat twee nieuwe modellen gaan maken in Kragujevac. Daaronder is nŪet de nieuwe Topolino.

Dat model, dat moet concurreren met de Toyota iQ en de Smart Fortwo, was aanvankelijk aan de Servische fabriek toegekend, maar het 3,15 meter lange autootje is uitgesteld. Eigenlijk had het volgend jaar al op de markt moeten komen.

Uno

De modellen die wel zijn bestemd voor Kragujevac, zijn een B-segment auto voor de Oost-Europese markten die Uno gaat heten en ook al op de Zuid-Amerikaanse markt wordt gevoerd. Wanneer de productie in ServiŽ start, staat er een geheel nieuw model klaar. De andere is een C-segment sedan. Dat zou best nog eens de Linea kunnen zijn, die op het moment in Turkije wordt gebouwd.

Bron: Autoweek